MojAndroid
(x) hirdetés

Az előző tesztben elárultam, mi az a feladatkezelő alkalmazás, amiért érdemes pénzt fizetni. (És ha nem is parázs vita, de hasznos további tippek jelentek meg a kommentek között, amiért ezúton is köszi.) Ma elmondom, mit használj jegyzetelésre a telefonodon — a változatosság kedvéért ingyen.

Jegyzetelés terén hasonló igények voltak adottak, mint a feladatkezelésnél:

  • Tudjon jegyzetet rögzíteni (doh)
  • Tagelhetőek legyenek a jegyzetek
  • Szinkronizáljon
  • Tudjam desktopról (Ubuntu alól) bütykölni
  • Legyen olyan gyors (a szoftver sebessége és a használata is), hogy ne érje meg papírra jegyzetelni


A (többek között Kevin Rose által is hajtott) hype miatt először kipróbáltam az Evernote-ot, bár ne tettem  volna. Offline módja egyáltalán nincs, úgyhogy ha meg akarsz nézni egy jegyzetet külföldön, az már megmondom nem lesz olcsó. Ehhez jött az, hogy a vizuális jegyzet funkció (vagyis hogy csinálsz egy fotót, amit ő felismer, vagy nem, de mindenesetre letárolod — a pontos funkcionalitás sajnos sosem derült ki, mert…) nekem egyszerűen nem működött, hosszas Syncing… üzenet után a fotójegyzetnek a hűlt helyét ütögettem bottal, és azt kívántam, hogy a hűlt hely a fejlesztő feje legyen, vagy az anyém, hogy így hagytam magam palira venni. Mindemellett a webes felületre is a Zeusz kollega által megfogalmazott “bloatware” a legjobb jelző, egy jegyzet alkalmazásnak ennél nagyságrendekkel jobban kell teljesítenie.

Rövid nyomozati szakasz után a következő állomás a Simplenote és a Snaptic versenyeztetése volt. (A Snaptic magának a jegyzet szolgáltatásnak a neve, ehhez aztán tartozik egy API, amit bárki használhat.)

A Simplenote elvileg Apple platformon elég jónak számít (azt mondták), nekem kicsit túl egyszerű volt. Ezzel együtt jó cucc és el tudom képzelni, hogy van, akinek ez jön be jobban (pl. az online jegyzetelő felület miatt, ami elég állat), de a Snaptic, és főleg az általuk fejlesztett 3banana alkalmazás mégis egy lépéssel jobban bejött nekem:

  • nagyon gyors (és itt a HTC G1-emről beszélünk, nem Evo-ról)
  • van offline mód
  • támogat fotót (Simplenote nem)
  • van hozzá Chrome(ium) kiegészítő (ezzel megoldott a desktop használat)
  • a jegyzetek mellé menti a GPS/3G koordinátákat is
  • pofonegyszerűen (#hashtagekkel) tagelhetők a note-ok
  • jár mellé egy egyszerű-de-nagyszerű (és gyors) 4×1-es widget az alap funkciókkal: jegyzetlista betöltése, gyors hozzáadás, fotó
  • az alkalmazásba lépve 2 további hasznos feature a meglevő kép beszúrása és a QR-kód olvasás (amit nem nagyon látni más alkalmazásoknál)

“Ami egyszerű, az szép” — mondja a finn, és a Snaptic+3banana kombó ennek ékes bizonyítéka.

Androidra egyébként Snaptic elérésre máris több választásod van: a (hivatalos) 3banana talán a legjobb, de a (külső fejlesztésű) AK Notepad sem rossz, és pl. hozzáad egy backup/restore funkciót a csomaghoz: sima text fileokba ki lehet vele menteni a jegyzeteket, akinek az ilyesmi fontos.

Illetve említést érdemel még, hogy a Snaptic srácok valóban ki is használják a fentebb említett API nyújtotta előnyöket. A gallery oldalukon olyan külsős alkalmazásokat listáznak (az AK Notepad-on felül), amik együttműködnek a Snaptic-kal: receptes alkalmazás ment 3banana-ba, FreeDictionary.org alkalmazás (ilyet speciel régóta kerestem), stb.

Jegyzetelésre tehát: Snaptic + 3banana + Chrome kiegészítő.

(x) hirdetés
2010.09.16.

+