MojAndroid
(x) hirdetés

Előzmények:
A történetet az első okos telefonommal kezdem, ami egy Nokia E65 volt. Ha szegénykém bírta volna a gyűrődést (2 GB micro SD kártya teleszórva minden jóval pl. Python for S60) memóriaügyileg akkor, még háttérszélnek tartanám, de kihajtottam a lelkét is…  Viszont még mindig tud örömet okozni (mondhatni családban maradt).

Már akkor törtem a fejem azon, hogy az E65-öt egy hackelhetőbb zsebkészülékre cserélném. Leginkább Linux alapú telefonok jöttek szóba. Akkoriban indult az OpenMoko projekt, így majdnem beszálltam egy “huppos”, közös Neo Freerunner rendelésbe, de ma már örülök, hogy nem tettem így (bár a Maemo-s Nokia N900 ígéretesnek tűnik).

Aztán (ill. inkább közben) lett ugy-e iPhone, azóta a csapon is az folyik. Közben a munkahelyem megáldott egy Blackberry Bold 9000-al, mely pár hónap kemény munka után, egy szerencsétlen munkabalesetnek (ügyfél hívott olyan jó hírrel, hogy kicsúszott a kezemből és 15 centiméter “zuhanás” után, úgy landolt az asztal fa lapján, hogy az LCD átlósan megtörve adta vissza lelkét teremtőjének) köszönhetően búcsúzott.

A “fekete szedret” egy másik “gyümölcsös” váltotta, nevezetesen “almás”. A csere készülék 2 hétig egy iPhone 3GS volt. Kellemes tapasztalatokat szereztem, sikerült belekóstolni az “almás pitébe” is. ;)

Konklúzió:
Mindhárom (csak zárójelben négy, ugyanis volt egy HP Ipaq-om is WinMo-val) készülék után űrt éreztem, mindig hiányoltam valamit. Időm s kellő motivációm nem volt arra, hogy magam alkossak ezen platformokra bármit is. A motivációhiány oka a platform (OS) igazi szeretetének hiánya. Ha bármelyik nyíltabb platform lett volna, talán még adtam volna esélyt… Eljött a döntés ideje, “többször nem hibázhatok” címmel. ;)

[video:http://www.youtube.com/watch?v=aaFH0vI2w1A]

A döntés:
Amikor (2 hónapja) helyzetben voltam, az utolsó fordulóban, 3 telefon között vacilláltam: a linux alapú webOS hajtotta Palm Pré, a már előrendelhető, Maemo linux hajtotta Nokia N900 és az akkor kapható legjobbnak vélt (szintén linux alapú) Android hajtotta HTC Hero között.

A Hero-ra esett választásomat azzal indokolnám (a Sense UI mellett), hogy az Androidban látok akkora jövőt és szabadságot (előbbi az utóbbinak köszönhetően) amibe érdemesnek láttam mind anyagilag mind szellemileg (fejlesztés, honosítás, népszerűsítés, közösségi élet stb.) befektetni. A döntést azóta sem bántam meg.

UI: A mély technikai részleteket mellőző szubjektív “miértet” az Android hype oltárán, ajánlom mindazon olvasóinknak, akik számára a technikai részletek már ismertek, viszont a miértek segítségével könnyebben választanak majd Android hajtotta készüléket.

(x) hirdetés
0rs
2009.10.30.

+