MojAndroid
(x) hirdetés

(Jó, kicsit hatásvadász a cím, de bizonyos esetekben lehet ingyen telefonálni vele.)

Sajnos egyelőre az Androidderek nincsenek elkényeztetve VoIP szolgáltatásokkal. Van ugye egy Skype Lite, ami inkább vicc, mint Skype (simán lehetne a neve “Skype Joke”, vagy “Skype… just kidding”), aztán vannak IM alkalmazások, ami majd egy külön post lesz, egyelőre próbálom feldolgozni az információáradatot — meglehetősen sok IM alkalmazás van a piacon.

És van még a SIP protokoll, ami nálam egyébként nem annyira játszik (nem szoktam használni), de mivel a hundroid levlistán felmerült, előtúrtam a régesrégi NeoPhone accountomat (mióta nem használtam, már 0621-es szám is jár hozzá, ember a holdon!), és letöltöttem a sipdroid nevű alkalmazást.

Az alkalmazás meglehetősen sallangmentes, beállítása pofonegyszerű, annyit kell észben tartani, hogy a SIP Account Settings alatti Username az nem a weben, egyenlegfeltöltéshez használt felhasználónév, hanem a NeoPhone-tól kapott 0621-es (a 0621-gyel együtt 11 jegyű) szám. A jelszó már a webes usernévhez használttal egyezik, a Server pedig NeoPhone esetében sip.neophonex.hu. Az egyetlen extra dolog, amit beállítottam, a Caller ID volt (szintén a 0621-es számra), de enélkül is működött az alkalmazás — minden mást alapbeállításon hagytam.

A sipdroid “rá tud ülni” a Dialerre, vagyis (választható módon) a kontakt listából híváskor lehet automatikusan SIP hívást kezdeményezni. Ez nem rossz, ha otthon pl. wifi közelében nem akarod a kedvenc mobilszolgáltatódat gazdagítani, de nem árt odafigyelni, hogy a sipdroid beállításaiban a 3G használata ki legyen kapcsolva erre a funkcióra, mert különben mindig SIP hívást indítasz (akár tudtodon kívül). Ha csak valami starter internet csomagod van (aka. “netezz iszonyat drágán”), meglepetés érhet a számla kézhezkapásakor.

Érdemes tehát feltenni, spórolásra megfelelő alkalmazás. Ezzel, egy kenyérpirítóval és az Android Lightsaberrel már kibekkelünk addig, amíg meg nem jelenik egy Fring-hez hasonló, IM-et, SIP-et, Skype-ot egyesítő szuperkommunikátor!

(x) hirdetés
2009.10.25.

+